Simptome 2019-nCOV

Au fost raportate următoarele simptome în cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, având intensitate diferită. Aceste simptome se pot instala în medie în 2-14 zile de la data expunerii la virus.

  • Febră peste 38 grade C
  • Tuse seacă persistentă
  • Insuficiență respiratorie (dificultate în respirare, senzație de sufocare).
  • Oboseală

Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare, cu debut treptat.

Unele persoane pot să fie infectate, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt bolnave. Oricine este asimptomatic, este improbabil să mai prezinte simptome după 12 zile, însă oamenii sunt sfătuiți ca, dacă sunt suspiciuni că au virusul, să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile pentru a evita posibilitatea de răspândire.

Persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și cele cu probleme medicale anterioare, precum hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, afecțiuni pulmonare cronice, diabet, cancer sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă au șanse mai mari să dezvolte o formă severă a bolii.

Care este diferența dintre boala cauzată de 2019-nCOV, gripă și răceală?
Persoanele infectate cu COVID-19, gripă sau răceală prezintă de obicei simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse și secreții nazale. Chiar dacă multe simptome sunt asemănătoare, ele sunt cauzate de viruși diferiți. Din cauza asemănărilor lor, poate fi dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. Acesta este motivul pentru care testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva a fost infectat cu COVID- 19.