Întrebări frecvente despre COVID-19

https://www.srm.ro/coronavirus/
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
https://www.cdt-babes.ro/articole/coronavirus-infectia-COVID-19.php
https://cmvro.ro/noutati/noul-coronavirus-si-animalele-de-companie/

Cât durează perioada de incubație?
Perioada de incubație este perioada dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1 și 12.5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Pe baza informațiilor provenite de la alte boli cauzate de alte coronavirusuri, perioada de incubatie a COVID-19 ar putea fi de până la 14 zile. Aceste estimări vor fi perfecționate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandă ca urmărirea contacților cazurilor confirmate să fie de 14 zile.

 Cum se răspandeste:
Se crede că virusul se transmite în principal de la persoană la persoană.

  • Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată aflata la o distanta de cca.1,5 m. Răspandirea se face prin secreţii sub formă de picături mici atunci când aceasta persoană tușește sau strănută. Acești stropi pot ajunge ușor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalați în plămâni.
  • Aceste secretii se pot aseza pe suprafetele si obiectele din jur iar infectarea se produce prin atingerea acestor suprafețe sau a obiectelor contaminate și apoi prin atingerea gurii, a nasului sau chiar a ochilor.

COVID-19 poate fi transmis de o persoană care nu prezintă simptome?
Înțelegerea momentului în care pacienții infectați pot răspândi virusul către alții este esențial pentru eforturile de control. Conform rapoartelor recente, este posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie infecțioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibilă imbolnăvirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse uşoară fără să se simtă rău.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?
Nu se știe cu exactitate cât timp supraviețuiește dar se pare că se comportă similar cu alte coronavirusuri. Studiile de pana acum sugerează că durata de supraviețuire este de câteva ore până la câteva zile, în funcție de tipul suprafeței.

Oamenii se pot îmbolnăvi cu 2019-nCOV de la o sursă de origine animală?
Nu a fost încă identificată sursa la COVID-19, insa tot mai multe cercetari mentioneaza o sursă de origine animală dintr-o piață de animale vii. Pentru a vă proteja atunci când mergeți în astfel de piețe, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și cu suprafețele aflat în contact cu animalele.

Trebuie evitat consumul de produse crude sau negătite de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente nepreparate, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.

Se poate lua COVID-19 de la animalele de companie?
Experții în boli infecțioase precum și multiple organizații medicale (OIE; OMS, etc.) sunt de acord că nu există dovezi care să indice faptul că animalele de companie se îmbolnăvesc de COVID-19 sau că pot răspândi COVID-19 la alte animale, inclusiv la oameni.

Este recomandat ca proprietarii să se spele pe mâini înainte și după interacțiunea cu animalele, a mâncarii lor sau alte accesorii si să le asigure condiții foarte bune de îngrijire (curățarea regulată a bolurilor de apă, mâncare şi a așternutului). Blana animalelor de companie nu reprezintă o suprafață de atracție pentru acest virus, din acest motiv este foarte puțin probabil ca o persoană umană să contracteze COVID-19 atunci când se află în preajma animalelor de companie.

Dacă sunteți 3 afectat de COVID-19, evitați contactul cu animalul dvs. de companie, inclusiv mȃngȃiatul, cuibăritul, sărutatul, linsul sau partajarea hranei. Dacă trebuie să vă îngrijiți animalul de companie sau să fiți în preajma animalelor în timp ce sunteți bolnav, spălați-vă pe mâini înainte și după ce interacționați cu animalele de companie și purtați o mască de protecţie

Cum mă pot proteja?
1. Spălați-vă frecvent pe mâini
Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun sau folosiți un dezinfectant pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea frecării pe bază de alcool elimină virusul dacă acesta se află pe mâini.
2. Respectați igiena respiratorie
Când tușiți și strănutați, acoperiți gura și nasul cu pliul cotului sau cu un șervețel – aruncați șervețelul imediat într-un coș închis și curățați-vă mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Acoperirea gurii și a nasului când tușiți sau strănutați previne răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă strănutați sau tușiți în palme, puteți contamina obiectele sau persoanele pe care le atingeți
3. Păstrați distanța socială
Menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, în special cele care tușesc, strănut și au febră.
4. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura
Mâinile ating multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, puteți transfera virusul de la suprafață la voi.

Trebuie să port mască pentru a mă proteja?
În județele Suceava, Bacău, Maramureș este obligatoriu să purtați mască pentru a ieși în spații publice.

Purtarea unei măști medicale poate ajuta la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Cu toate acestea, simpla utilizare a unei astfel de măști nu garantează oprirea transmiterii infecțiilor și trebuie combinată cu alte măsuri de prevenire, inclusiv igiena mâinilor și a căilor respiratorii și evitarea unui contact strâns – distanță de cel puțin 1 metru între persoane. OMS recomandă utilizarea măștilor numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), sunteți suspect de infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu suspiciune de infecție cu COVID-19.

Dacă aveți febră peste 38C°, tușiți persistent sau aveți dificultăți de respirație, sunați-vă medicul de familie sau DSP local dacă Medicul de Familie nu vă răspunde.

Dacă aveți simptome respiratorii ușoare și nu ați călătorit recent în China sau nu ați intrat în contact cu o persoană care a călătorit în zone cu risc ridicat, aplicați cu atenție regulile elementare de igienă respiratorie și a mâinilor. Dacă este posibil, rămâneți acasă până când sunteți recuperați.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID -19?
Antibioticele nu funcţionează împotriva virusurilor, funcţionează doar pe infecţii bacteriene. Acestea trebuie utilizate doar conform indicaţiilor unui medic pentru a trata o infecţie bacteriană.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID -19?
Până în prezent nu există niciun vaccin şi niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19. Cei afectaţi ar trebui să aibă grijă pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate.

 poate afecta emoțional această situație?
Orice epidemie este un motiv de stres pentru populatie, frica de boală și limitarea privilegiilor anterioare pot cauza emotii puternice.

Urmărirea știrilor pe tema pandemiei poate crește nivelul de stres. Sfatul medicilor este să gestionezi cu atenție volumul de știri pe care-l urmărești pe această temă. De asemenea, să ai grijă de corpul tău și să faci mișcare în mod regulat. Este important să te deconectezi și să faci activități care iți fac plăcere, să mănânci sănătos, program de îngrijire personal, să citești cărți, să nu faci abuz de alcool, tutun sau alte substanțe cu risc de dependent.

Cere ajutor dacă te simți copleșit sau îngrijorat de faptul că COVID-19 îți afectează capacitatea de a avea grijă de tine si de familia ta.